חדשות

עצור
הארץ
כלכליסט

צור קשר

מאשר קבלת דיוור
חנות היין
טעימות יין
המרכז ללימודי יין
מועדון החברים
  • קרואטיה
  • קרואטיה1

קרואטיה ותת האזורים

למרות שהוכרה כמדינה עצמאית רק ב-1992, קרואטיה ביססה מחדש את זהותה במהירות.

חלק בלתי נפרד מהזהות המובחנת שלה הוא המטבח המקומי וזני הענבים הייחודיים למקום.

בעוד שבאזורי גידול היינות אין רכסי הרים משמעותיים, רוב הכרמים נטועות על גבעות ומדרונות בגבהים של 300-400 מטר מעל גובה פני הים.

המדינה משרעת לחוף הים האדריאטי ומושפעת ממזג אוויר ים-תיכוני מובהק, כאשר ככל שמעמיקים לכיוון היבשה פנימה, הפרשי הטמפרטורות וההשפעות של האקלים היבשתי גוברים.

האיזון הזה מאפשר מגוון של סגנונות וגידולים באזורים השונים.

קל לחלק גיאוגרפית את אזורי הגידול לשתי ״זרועות״ עיקריות:

אזור החוף שכולל את כרמי האיים, חצי האי האיסטרי והחוף הדלמטי. כלפי צפון האקלים ייטה להיות קריר יותר, והסגנונות לאורך האזור משתנים.

האזור היבשתי הוא קר יותר באופן כללי, מה שהופך אותו למתאים יותר לגידול זנים ארומטיים.

באזור זה נמצא גם היער הסלובוני, בו גדלים עצי האלון הסלובוני המשמשים את תעשיית היין באזור ובעולם כולו.   
 

בקרואטיה מגוון עצום של זנים מקומיים, מרתקים לשתייה ולגילוי.

פושיפ וגראשבינה (וולש ריזלינג) נפוצים ומניבים לעתים קרובות יינות לבנים צלולים ורעננים; מלבזיה, שנותן יינות מורכבים ומינרליים עם גוף והרבה פרי; זנים לבנים מקומיים אחרים כמו גרק, מרשטינה, דביט, זלטינה וטרמינר; זנים בינלאומיים אחרים תפסו מקום לצידם, בעיקר ריזלינג וזנים גרמניים אחרים, שרדונה וסוביניון בלאן, וגם פינו גרי ומוסקט. 

האדומים העיקריים הם פלאבץ מאלי, שמניב יינות פרי שחור בסגנונם, באביץ׳ וטראן.

זנים בינלאומיים כגון פינו נואר מקלונים שונים, זני בורדו וסירה.

זנים אוסטריים וגרמניים כמו בלאופרנקיש, פורטוגיזר וצוויגלט.

 

ברוב היקבים עושים שימוש בחביות ובמיכלים מעץ אלון, לרוב ממקורות מקומיים אבל לעתים גם מאלון צרפתי. 

הסיפור של תעשיית היין הקרואטית דומה לסיפוריהן של מדינות אחרות שהשתייכו לגוש הקומוניסטי: במקומם של היצרנים הגדולים, בבעלות ובשליטת המדינה, קמו יצרנים קטנים יותר ובינוניים ששינו את המפה.

כיום קיימים למעלה מ-800 יצרנים שמשווקים את יינותיהם ומשנת 2010 חקיקה חדשה הגדירה שלוש רמות איכות אותן מותר לציין על התווית: Stolno, Kvalitetno, Vrhunsko. ברמת וורונסקו, הגבוהה ביותר.

ליין מוגדרים רמת אלכוהול מינימלית, מתקיים איסור על צ'פטליזציה (הוספת סוכר לתסיסה האלכוהולית במטרה להעלות את אחוז האלכוהול ולתת ליין גוף ומרקם טובים יותר) ועל היין לעבור טעימה של פאנל שופטים שבודק איכות ואיפיון.

הסגנונות נעים בין יינות אדומים עשירים, טאניים ומסורתיים שמיועדים למשך יישון והתרככות ארוך יותר ועד ליינות מודרניים, מוחצנים ופירותיים, יינות לבנים מסגנונות של יינות ׳צהובים׳ או ׳כתומים׳ המיוצרים במגע ארוך ומשמעותי יחסית עם קליפות הענבים ונגיעות אופייניות של חמצון וכלה בסגנון פירותי, צלול וישיר יותר.

65-70% מהייצור הוא יינות לבנים.  

בקרואטיה דור חדש של ייננים לקח את המושכות על המשק המשפחתי ובדומה לעמיתיהם בארץ השכנה, סלובניה, מייצר יינות אורגניים או ביודינאמיים, המותססים תוך שימוש בתאי שמר מקומיים בלבד ועם כמויות מינימליות, או אפילו כלל ללא שימוש בתרכובות גפריתיות.

  

             

 

 

Matosevic
Benvenuti

                                                    

           נפתחה חנות הדגל ברחוב פרישמן 73 תל אביב (מול כיכר מסריק)

 

                        

 

                                               אין להעתיק, או לעשות שימוש בחומרים באתר זה, בשום צורה שהיא, אלא ברשות מפורשת בכתב מג'יאקונדה

עבור לתוכן העמוד